Algemene Beschouwingen

imageMijn uitzicht de hele dag in de Staten tijdens de Algemene Beschouwingen. Elk jaar altijd een spannende dag. Het kan over bijna alles gaan, je bent dus ook bijna op alles voorbereid. De fracties in de Staten bereiden hun jaarbijdrage voor waarmee we ons ook weer voor het komende jaar op weg sturen. Zowel richting de begroting, maar ook inhoudelijk.

Vandaag niet verrassend veel aandacht voor de mijnbouwschade in onze provincie. Van de wijze wat de rol van de NAM is, het opzetten van een goed schadefonds, de wijze waarop de aardbevingen schade toebrengen aan archeologisch erfgoed en de effecten van de aardbevingen op de gezondheid van inwoners.

Maar ook aandacht voor duurzame energie, fietsbeleid, waterstofbussen en Tiny Houses. En natuurlijk voor het meerjaren financieel beleid. Immers naast de algemene beschouwingen bespreken we ook de voorjaarsnota. Voor wat betreft het laatste kiest het college in ieder geval voor een behouden beleid. Na vorig jaar veel geld vrij te hebben gemaakt voor nieuw beleid bij het coalitie akkoord is het nu tijd om dat nieuwe beleid uit te zetten en in te vullen. Daarnaast is het goed om ook volgende jaren geld beschikbaar te hebben voor onverwachte gebeurtenissen en nieuw beleid.

imageTenslotte is vandaag ook altijd de dag waarop het Jongerenplatform van de provincie aan de Statenleden de Klare Taal Prijs uitreiken voor die politicus die de meest duidelijke, toegankelijke en overzichtelijke taal spreekt. En de winnaar dit jaar; Tim Zwertbroek!