Als alles al gelekt is, waarom moet jij dan morgen naar Den Haag?

Met deze vraag legde mijn zoon vanochtend na het lezen van de krant de vinger op de zere plek. “Als alles gelekt is, waarom moet jij dan nog naar Den Haag?”

Serieus bladerend door de krant probeerde hij te begrijpen wat lekken is, waarom politici dat doen en wat dan nog de functie van prinsjesdag is? Ik probeerde uit te leggen dat het niet zo zeer gaat om wat de koning precies zegt in de Ridderzaal, dat is vooral een symbolisch daad als startpunt van het politieke jaar, maar dat het veel meer ging om de stukken die er achter liggen. En dat hoewel het leuk zou zijn om alles met een ‘big bang’ te kunnen onthullen, het fijn is als de mooie plannen die je als minister hebt gemaakt ook wat aandacht krijgen en dat dit met een big bang vaak wat lastig is. En dat daarom er af en toe gelekt wordt. Mijn zoon bleef mij vertwijfeld aan kijken. Hoewel hij leek te begrijpen waarom lekken gebeurde, snapt hij niet waarom iedereen dan nog zo’n ophef leek te maken over prinsjesdag. Zijn conclusies was toch dat het een beetje is alsof je voorafgaande aan de schoolmusical het script al mag lezen als ouders en daar is toch echt niets aan.

Hij heeft wel een beetje gelijk. De ceremonie is leuk en het is bijzonder om bij de opening van het parlementaire jaar erbij te mogen zijn, maar met al het lekken van de afgelopen dagen en weken is het spannendste er toch wel een beetje af. Blijft de vraag over, wie zal dit jaar naast de koning de hoofdrol krijgen.