de mooie dingen

Er zijn van die dagen dat je weet dat je toch wel een hele leuke baan hebt! Gisteren was zo’n dag. Ik mocht als gedeputeerde cultuur de 49ste gouden munt van de Schat van Loppersum in ontvangst nemen. Een paar jaar geleden is bij de werkzaamheden aan het riool een groot aantal (48) gouden munten gevonden. De grond erom heen verdween naar de stort en de afgelopen weken is met precisie werk de grond doorzocht en daar is een 49ste munt gevonden. Een mooi moment. Voor de amateur archeologen Aldwin Wals en Nanco Bos, wiens inzet werd beloond, maar ook voor de provincie Groningen. Immers de provincie is met deze munt weer een zichtbaar stukje van haar geschiedenis rijker.

De munt is waarschijnlijk tussen 1470 en 1480 geslagen en heeft een verwijzing naar Frederik III (1439-1493) die heerser was over Dordtmund. Aan de ene kant van de munt staat een Rijksappel met een zespas en de tekst MON*NOVA*TRENONIENSI* De andere kant heeft een staande keizer als beeld en de tekst FRIDERICVSo – vijfbladige bloem – oRO´IMP´

Archeologische schatten die in de provincie gevonden worden behoren toe aan de provincie. Dankzij het werk van amateur archeologen als Aldwin en Nanco vinden we ook zo af en toe dergelijke schatten. En hoewel veel van de archeologische schatten het beter doen als ze in de grond blijven is het ook wel heel waardevol om af en toe een schat naar boven te halen. Samen met het gebouwde erfgoed, het landschap en de mensen vertellen zij het verhaal van onze provincie. Waarom Groningen Groningen is. Wat maakt dat we ons thuis voelen. Aan dat verhaal dat thuis gevoel is gisteren weer een stukje toegevoegd.

DJiBi3wVAAAgcZ12017-07-05 Gouden munt 1-3 2017-07-05 Gouden munt 1-5

IMG_0198 IMG_0219 IMG_0220