Een duurzaam begin

Na 6 weken is gisteren het politieke seizoen weer echt begonnen. Vele onderwerpen die in de zomer waren blijven liggen kwamen gisteren tijdens de reguliere afdelingsoverelggen aan de orde en vandaag begonnen ook de GS vergaderingen weer. Die laatste was gelukkig een stuk rustiger maar wel met een voor mij bijzonder besluit. Namelijk om de inspectieboot te vervangen voor een nieuw en vooral duurzaam exemplaar. En hoewel het betekent dat we op de korte termijn zo’n 6 ton extra nodig hebben, bleek deze zomer bij het doorrekenen van alle effecten voor de levensduur van de boot de duurzame goedkoper te zijn dan de reguliere versie.

Duurzaamheid is al lang niet meer duur. Steeds meer komen we er achter dat juist door duurzame keuzes te maken we op de lange termijn geld besparen. In brandstof kosten, in het beheer en onderhoud, in de levensduur en daarmee het tempo waarmee de boot afgeschreven moet worden. Allemaal factoren die mee gewogen zouden moeten worden bij de keuze om wel of niet voor duurzaamheid te gaan. En dan nemen we de kosten als gevolg van de klimaatverandering niet eens mee.

En met de keuze die het college vandaag heeft gemaakt kunnen we ook echt een duurzame boot aanschaffen. Hij gaat varen op elektriciteit. Wordt afgewerkt met duurzame lakken. De installaties aan bord zullen zoveel mogelijk zo ingeregeld worden dat warmte hergebruikt kan worden. Kortom een boot die in zijn soort duurzaam is, in zijn gebruik duurzaam is en ook nog eens financieel duurzaam blijkt te zijn. Een win-win-win. Een goed begin van het nieuwe politieke seizoen.

meer informatie? zie de site van de provincie (link) of RTV Noord (link)