Jeugdhulpverlening

Sinds een half jaar ben ik lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Elker. Een van de organisaties in de provincie Groningen die ouders en kinderen helpen bij allerlei problemen rondom opvoeden en opgroeien.

Vandaag was ik op werkbezoek in de organisatie. Zoals tot nu toe elke keer dat ik bij Elker ben, valt mij op hoe betrokken, enthousiast en gemotiveerd de medewerkers zijn om het beste uit elk kind te halen. Hoe complex de situatie ook, het kind of de jongere staat centraal. Dat dit niet altijd eenvoudig is, bleek wel uit de zaken die langskwamen vandaag.

Jeugdhulpverlening is in Nederland over het algemeen zeer goed geregeld. Tegelijkertijd gaat nog steeds veel tijd en daarmee aandacht en energie voor kinderen, jongeren en hun ouders verloren aan papierwerk, procedures en protocollen. Ik blijft dit een moeilijk punt vinden.

De basis voor goede zorg ligt in het vertrouwen dat er terecht is in de professionaliteit van de medewerkers. Tegelijkertijd heeft het rapport Samson laten zien dat dit alleen niet voldoende is. Hoe de balans zoeken tussen vertrouwen, controle en bescherming van diegene die het hardst nodig hebben in de maatschappij. De komende tijd, zal dit een van de punten zijn waar ik de discussie over zal blijven voeren.