Now or never

NeelieVandaag verscheen bij Science Guide een mooi interview met Neelie Kroes. Naast een aantal zeer rake constateringen over de wijze waarop Europa wel kan werken zegt ze in het interview ook iets over haar poging om meer vrouwen in de nieuwe Europese Commissie te krijgen. Een opmerkingen die uit mijn hart gegrepen is.

U heeft zich – ook onlangs bij de nieuwe Commissie Juncker – erg ingezet om meer vrouwen aan de top te krijgen. In Nederland loopt dat ook niet zo hard. Minister Bussemaker heeft het daar een beetje mee gehad, zo laat zij merken. Het bedrijfsleven levert niet, komt beloften niet na. Verandert dat nu niet, zal zij quota invoeren, legt zij nu op tafel. Wat vindt u?

“Ik sta achter Jet Bussemaker! Ze heeft volstrekt gelijk, helemaal. Als ze niet ‘leveren’ dan hoor je allemaal van die excuses als ‘we kunnen ze niet vinden’. Laat dan wat aan je ogen doen, zeg ik dan. Er zijn genoeg vrouwen voor elke functie, ook in de top.

Ik zeg ook iets tegen vrouwen: ga serieus in op kansen, op sollicitaties. Te vaak hoor ik dat vrouwen alleen voor een functie bereid zijn zich te melden, als ze vooraf zeker zijn, dat ze die ook zullen krijgen. Ze schrikken terug voor de kans dat ze in de procedure niet krijgen wat ze willen. Dat hoor je een man nou zelden zeggen, hè? ‘Ik ben er nog niet aan toe, denk ik’ of zoiets, nee hoor, een man legt zijn kaarten op tafel en neemt dat risico dat het niks wordt.

Vrouwen moeten gewoon durven, hun nek uitsteken. Risico’s nemen mag, het moet. ‘Failure’ is geen schande, je leert er van.”

voor het hele interview: http://www.scienceguide.nl/201410/het-is-‘now-or-never’.aspx