De Waterstofbus

IMG_2282Afgelopen vrijdag mocht ik de eerste waterstofbussen die in Nederland in de reguliere dienstregeling gaan rijden presenteren. Samen met de eerste elektrische bus hier in Groningen een belangrijke stap op weg naar het verder verduurzamen van het openbaar vervoer. Belangrijk om vele redenen. Op dit moment is het niet mogelijk om het streekvervoer duurzaam te verzorgen. De techniek van elektrische bussen is nog niet zover dat ook over grotere afstanden gereden kan worden. Daarnaast neemt het opladen van elektrische bussen nog veel tijd in beslag. Tijd waarin de bus niet op de weg kan zijn om reizigers te vervoeren. Tijd dus om ook naar alternatieven te zoeken, alternatieven die schoon zijn in de uitlaat Kamagra Kopen Goedkoopste, maar bovendien duurzaam wordt opgewekt. Daarom investeren wij als provincie in de waterstofbus om zo te zien of we deze techniek verder kunnen ontwikkelen.

Maar dat doen we niet alleen voor het verduurzamen van het openbaar vervoer. Waterstoftechnologie kan ons op veel meer plekken helpen. Bijvoorbeeld voor het opslaan en transporteren van energie opgewekt door windmolens en zonneparken. Een van de lastige punten van duurzaam opgewekte energie is dat we niet kunnen sturen op het winnen van de energie. Het waait of het waait niet, onafhankelijk van de vraag wanneer wij de energie nodig hebben. Zeker wanneer we grootschalig energie gaan opwekken met bijvoorbeeld wind op zee, is het opslaan van energie een van de grootste uitdagingen. Waterstof kans ons daarbij helpen. In een regio waar ook nu al veel energie opgewekt wordt en waar in de Eemshaven een steeds groter cluster van bedrijven die bezig zijn met wind op zee, is kennis op het gebied van waterstof een grote kans. Tenslotte kan waterstof ook een belangrijke duurzame grondstof zijn in de chemie. De bedrijven op het chemiepark in Delfzijl kijken geïnteresseerd mee in de pilot waterstofbus en investeren ook zelf mee.

De komende maanden zal de waterstofbus eerst op tournee gaan door Groningen en Drenthe. Vanaf dit najaar wanneer ook het vulpunt in Delfzijl er is, zal de bus in de reguliere dienstregeling tussen Groningen en Delfzijl gaan rijden. De komende jaren willen we in Groningen langzaam het aantal waterstofbussen uitbreiden en wie weet volgt de waterstoftrein dan ook wel snel.

IMG_2283IMG_2280  IMG_2279